fancyme logo
Mai multe articole
Mai multe articole
  • Plasa cu acte
  • Partajare sistem informatic
  • Verificare si control
Mai multe articole
 
Mai multe articole

Bugete

Efectuarea unor planificari pertinente ale cheltuielilor si veniturilor pe centre de cost si compararea ulterioara a acestora cu cele efectiv realizate este o activitate care ajuta la efectuarea de analize economice detaliate si mentinerea in parametrii optimi a activitatii firmei.

Structurile de centre de cost se definesc in concordanta cu activitatea fiecarei firme, in mod arborescent. Cheltuielile si veniturile firmei se repartizeaza pe centrele de cost/venit si pe tipurile de cheltuieli sau venituri specifice activitatii desfasurate.

Repartizarea cheltuielilor si a veniturilor se mai poate face pe proiectele firmei, astfel este posibila urmarirea antecalculatiei si postcalculatiei pe fiecare activitate definita a proiectului.

Purtatorii de cost reprezinta a treia varianta in care se pot evidentia cheltuielile si veniturile pe resurse si tipuri de resurse.

O cheltuiala/ venit poate fi identificata in unul sau in toate cele trei tipuri de delimitari, in functie de necesitatile informative ale managementului. Situatia economica a centrelor de cost sau detalii ale tipurilor de cheltuieli/venituri sunt doar doua dintre rapoartele care redau centralizat pe fiecare centru de cost toate tipurile de cheltuieli si venituri aratand in final daca acesta a fost sau nu profitabil.

Bugetul comparativ este o situatie care permite analiza valorilor bugetare in relatie cu valorile reale (efective) intr-un grid care permite efectuarea de filtre si calcule sau exportul datelor in alte formate de lucru.